Om Pan Art

Mitt namn är Pan Robin Lindström. Jag är född och uppvuxen i Sverige. jag är människa, kosmopolit och älskar livet jag fått i gåva av min Mor och Far. Jag har ett förflutet som professionell ishockeyspelare, timmerman, möbeltillverkare och producent av massiva trägolv. Min skulpturala resa började med en motorsåg, en fikapaus och en grov timmerstock.

Ängeln

2010 byggde jag ett timmerhus i Värmland. När jag satt och vilade såg jag en ängel, fångad i en av stockarna. Hon kallade på mig, bad om att få liv och utan att tänka började jag såga fram henne. 8 timmar senare var hon skapad – och jag fick leta fram en annan stock till huset. Mitt första konstverk bor på ett vackert skepp i dag.

Syndabocken: En saga

Kort i tid därefter bad Charlottenbergs kommun mig att fälla en enorm ek i Järnvägsparken. Blixten hade slagit ner i det gamla trädet och delat det i fem delar. Den fina eken hade blivit en säkerhetsrisk. Jag klättrade upp i det skadade trädet för att ta ner det bit för bit. Väl uppe tittade jag ner i stammens kluvna avgrund. En varelse, väl gömd däri, tycktes möta min blick. Ett Ansikte likt en getabock med tillhörande horn och skägg. Han stod i ett av blixten skapat hålrum och “talade” till mig. Han hävdade att han var ”Syndabocken”. Han hade två änglar, bärandes på svärd, vid sin sida. Kanske vaktade de honom, kanske skyddade de honom. Oavsett – det hade varit en synd att döda dom. Så jag kontaktade kommunen och erbjöd mig att göra en skulptur istället. De tillmötesgick min önskan. Så jag startade åter min motorsåg, och började frilägga det jag sett.

Vad jag, i min okunskap om ekar, fick erfara var att de kan vara mycket giftiga och denna ek var dessutom angripen av mögel. Efter ett par veckors sågande, insjuknade jag i infektioner i hela kroppen som nästan kostade mig livet. Men jag pånyttföddes, med ny kraft, och återtog namnet jag givits av mina föräldrar, Pan, fullt övertygad om att Skulpterandet skulle bli mitt liv.

Kung Neptun

Det följande året fick jag möjligheten att åter skulptera. Detta efter att ha vunnit en rikstäckande skulpturtävling utfärdad av Karlskrona Kommun. Jag skulle tillverka en skulptur till Maritima Museet i Karlskrona. Temat var “ Kung Neptun “. Han formades ur ett gigantiskt lindträd som jag fått i gåva av kommunen. Trädet kom från Hauglandspark, belägen i samma stad. Neptun invigdes permanent inför en utställning 2014, som gick under namnet Neptun, då museet främst visade upp Sveriges första atomdrivna ubåt med samma namn. Kung Neptun, i sin skulpturala form, symboliserar gränsen mellan världarna av natur, maskin och människa. Från hans högra arm slingrar sig midgårdormen runt kroppen för att till sist övergå till formen av en ubåt. Han är inte längre kvar på museet, Neptun har bytt ägare. 2020 ska han monteras på nytt, på en klippa i Stockholms Skärgård, blickandes ut över fjärden.

Shakespeare

Ytterligare ett år passerade, då regissören vid Romateatern kontaktade mig för att beställa en skulptur. William Shakespeare skulle avbildas inför teaterföreställningen ” En Midsommarnattsdröm ”. William är 3,5 m hög och placerades vid en 900-tals klosterruin en gång tillhörandes en Fransiscaner-munkorden. Ruinen finns vid Roma kungsgård på ön Gotland. En plats även känd för sina fynd från vikingatiden. Shakespeare monterades på ett hexagonalt fundament smyckad med lokal Kalksten. Den får inte längre stå vid Kungsgården och kommer byta plats till fastlandet 2020.

Hösten 2018 kom jag igång igen. Denna gång i sten och sedan dess är konsten allt för mig.

Mitt livs uppgift är att befria de väsen som gömmer sig i naturens träd och stenar. Att ge röst och gestalt åt de undanträngda. Att återskapa balansen mellan människan och naturen.
Mitt namn är Pan.